PERKONGSIAN DARI DOKTOR EMI, Sri Iskandar Perak:

Alhamdulillah smlm dpt panggilan daripada staff saya seorang jururawat di hospital mengatakan perubahan positif pada ahli keluarganya yg telah mengamalkan minum air kangen secara konsisten.

Mak nya seorg pesakit buah pinggang dan memerlukan hemodialysis merasakan selepas mengamalkan minum air kangen dia terasa lebih sihat dan bertenaga.

Jika sblm ni selepas hemodialysis cepat rase letih dan nak baring sahaja. Tapi, alhamdulillah segalanya semakin bertambah baik.

Sehingga doktor dan jururawat di tempat beliau mencuci darah menanyakan apa yg mak cik ‘makan’ sehinggakan nampak perubahan yang sangat baik pada keputusan darah yg diambil untuk masalah buah pinggangnya.

Bukan setakat itu,suaminya yang sebelum ni telah disahkan mempunyai beberapa gejala parkinson juga menampakkan perubahan yg positif setelah mengamalkan minum air kangen secara konsisten.

Jika sebelum ini tangan sentiasa menggeletar tetapi kini alhamdulillah dgn izin Allah semakin gejala itu semakin berkurangan.

Hanya orang yang betul betul mengamalkan akan nampak perubahan yg positif dgn izin Allah.

Org yang tak pernah mencuba hanya akan mengkritik dan membuat telahan palsu.

Apa yang kt sarankan hanya sekadar minum air dan bukan bahan kimia yang berbahaya.

Tetapi masih ramai lagi di luar sana yang lebih suka ambil ubat untuk sihat berbanding minum air kosong.

Sudah terbukti selama ni amalan pemakanan kita yang kaya dgn monosodium glutamate,minuman bergula semua penyumbang kepada pelbagai penyakit kronik yg berlaku sekarang. Rawatan makan ubat semata-mata bukanlah kaedah yg terbaik bagi kita.

Jika kita sakit sikit-sikit seperti demam dan sakit kepala, hakikatnya ubat itu bahan kimia yg sekiranya diambil selalu dan kebergantungan kita padanya boleh menyebabkan masalah buah pinggang. Contohnya ubat tahan sakit.

Perubatan moden penting untuk kes-kes kecemasan dan sakit yg perlu untuk jumpa doktor.

Palinh utama untuk kekal sihat ialah amalan gaya hidup sihat yg perlu kita amalkan setiap hari.

Elakkan makanan bergula terutama minuman 3 in 1 dan makanan terproses. Banyakkan minum air kosong. Terbukti dari kajian air kosong tanpa gula sekiranya kita amik mengikut sukatan berat badan adalah sangat membantu untuk kita kekal sihat dan mengelakan kita daripada keletihan atau mudah diserang penyakit.

Hampir 80% komposisi badan terdiri daripada air. Air yanh membantu sel badan berfungsi dgn baik. Tapi sukar untuk kita nasihat org untuk minum air kosong sebab kebanyakan org tak boleh elak minum manis terutama kopi dan teh.

Apa yg penting jika sayang diri sendiri, amalkan gaya hidup yang sihat.